Veel gestelde vragen

Pellets, dat zijn toch van die kratten? Moet je die dan zelf uit elkaar halen of zo?

De naam pelletkachel werpt nogal wat vragen op, zo hebben we gemerkt. Veel mensen die ons pand binnenlopen, verwachten houtkachels te vinden waarin haardhout verstookt wordt. De verwarring ontstaat door het woord pellet, dat vertaald wordt naar pallet, één letter verschil. Een pallet is een houten krat, die je vanzelfsprekend ook kunt opstoken, maar een pellet is een kleine, geperste houtkorrel van puur naaldhout. (keurmerk DinPLUS) U kunt net als bij een gewone houtkachel genieten van het prachtige vlammenspel.

Meer informatie vindt u op onze pagina: The Power of Pellets.

Moet ik de kachel zelf aansteken?

Met een druk op de knop start de verbranding helemaal automatisch, waarbij 98% van de pellets volledig verbranden. Er blijft dus nagenoeg geen as over.
Een thermostaat regelt de grootte van de vlammen. Ook dag- en weekprogramma’s zijn mogelijk.
Het is een gesloten systeem: het deurtje hoeft niet open om er hout in te plaatsen en de warme lucht die de kamer instroomt is geheel gescheiden van de verbrandingskamer, dus geen stof in huis.

Is met pellets stoken goedkoper dan met gas?

Met pellets stoken is tot 40% goedkoper dan gas, 65% goedkoper dan stoken op olie en 62% goedkoper dan propaan. Als olie duurder wordt, gaat de prijs van gas ook omhoog, maar de prijs van pellets staat hier helemaal los van en de verwachting is dat pellets de komende jaren nauwelijks duurder worden.

Kan ik met een pelletkachel mijn hele huis verwarmen?

Naast huiskamerverwarming is er een variant die op de cv aangesloten kan worden, waardoor de overtollige warmte de CV-ketel helpt. Het is zelfs mogelijk om je huis enkel en alleen door een pellet-CV-ketel te laten verwarmen.

Waarom is stoken op pellets milieuvriendelijk?

In deze tijd, waarin we allemaal geconfronteerd worden met maatregelen die onze CO2-uitstoot verminderen, lijkt het niet voor de hand liggend om net als onze grootouders weer op hout te gaan stoken. Toch is het stoken op hout en pellets zeer milieuvriendelijk.
Fossiele brandstoffen zoals olie en gas brengen CO2 in de atmosfeer die miljoenen jaren geleden opgeslagen werd in de aardbodem. Bomen nemen tijdens hun groei echter precies evenveel CO2 op als bij verbranding vrijkomt. Zo is er dus sprake van een groei- en verbrandingscyclus die eeuwigdurend CO2-neutraal is.
Al met al is het stoken met pellets een innovatieve, moderne en milieuvriendelijke manier van gezellige warmte in je huis.

Hoe weet ik welke pellets geschikt zijn voor mijn kachel?

Pellets zijn er in veel soorten. Onze ervaring leert dat pellets met keurmerk Din-plus of voldoen aan alle voorwaarden voor een prachtige verbranding. Wij adviseren deze pellets die uit 100% naaldhout bestaan. Er zijn ook kwalitatief mindere pellets in omloop. We hebben zelfs al gezien dat fabrikanten zand in de houtpellets stoppen om het gewicht te vergroten. Daardoor verstopt de brander en een hoge onderhoudsrekening is het gevolg. Let dus heel goed op het keurmerk.

Heeft u nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op.
Wij nemen de tijd om al uw vragen te beantwoorden!